Jalostussuositukset

Kuva: Sinna Naumanen

Jalostussuositukset

TERVEYS

Lonkkanivelen kasvuhäiriö (dysplasia)

Jalostukseen käytetään lonkiltaan kuvattuja ja virallisesti lausuttuja keskiaasiankoiria. Oireettomien C- ja D- dysplasia asteen saaneita koiria suositellaan käytettävän terveemmille kumppaneille.

Peruste: Lonkkavikaa esiintyy rodussa kohtuu yleisesti. Kuvaamalla vähintään jalostuskoirat yhdistys voi seurata rodun lonkkaterveyttä ja miettiä PEVISAn tarvetta ja mahdollisia raja-arvoja tulevaisuudessa.

Kyynärniveldysplasia

Jalostukseen suositellaan käytettävän kyynäriltään virallisesti kuvattuja ja Suomen Kennelliitossa lausuttaja mielellään terveitä yksilöitä (kyynärät 0/0). Koiraa, jonka kyynärissä on lievät muutokset (1/1 tai 0/1) voidaan käyttää jalostukseen harkiten ja valiten sille kyynäriltään terve kumppani. Koiraa, jonka kyynärissä on kohtalaiset muutokset (2/2, 1/2 tai 0/2) ei suositella käytettävän jalostukseen.

Peruste: Keskiaasiankoirilla on hyvä kyynärnivelterveys yleisesti. Kyynärniveldysplasia on usein vakava jo melko lievänäkin, joten kyynärien kuvaus ja suositusten noudattaminen on tärkeää, jotta tilanne pysyisi yhtä hyvänä.

Selkä

Jalostukseen suositellaan käytettäväksi virallisesti kuvattuja ja Suomen kennelliiton virallisen selkälausunnon LTV ja SP saaneita keskiaasiankoiria.

Peruste: Keskiaasiankoirilla ei ole kattavasti tietoa rodun lanneristiselän LTV terveydestä ja suosituksella yhdistys kerää tietoa rodun selkäterveydestä ja tilanteen mukaan päivittää suosituksia kuvaamisen osalta. LTVn vakavat muodot voivat aiheuttaa vakaviakin oireita, joten rodun selkäterveyden kartoittaminen on tärkeää. Keskiaasiankoirilla on esiintynyt jonkin verran spondyloosia (SP) ja tilanteen kartoittamisen sekä ennaltaehkäisyn vuoksi yhdistys suosittelee myös virallista spondyloosi - lausuntoa.

Perinnölliset silmäsairaudet

Jalostukseen suositellaan käytettävän silmiltään virallisesti tutkittuja, mielellään terveitä yksilöitä. Koiraa, jonka silmissä on lievät muutokset luomirakenteessa voi käyttää jalostukseen harkiten ja valita silmiltään terve parituskumppani

Peruste: Keskiaasiankoirilla ei ole kattavasti tietoa rodun silmäterveydestä ja suosituksella yhdistys kerää tietoa rodun silmäterveydestä ja tilanteen mukaan päivittää suosituksia tutkimisen osalta. Rodussa tähän mennessä tavattu perinnöllisistä silmäsairauksista erilaisia luomirakenteen ongelmia sekä kirsikkasilmää.


ASTUTUS JA SYNNYTYS

Käytetään jalostukseen koiria, jotka lisääntyvät luonnollisesti; narttuja, joilla on selkeät kiimat, jotka antavat astua normaalisti ja ovat hyviä emoja, ja uroksia, jotka astuvat normaalisti ja joilla on hyvä sukupuolivietti.

Keinosiemennystä ei suositella käytettävän muutoin kuin painavan syyn vuoksi. Luonnollisen astutuksen epäonnistuessa keinosiemennykseen ei tule ryhtyä.

Ei jalostukseen:

  • Uros, joka ei kykene astumaan luonnollisesti.
  • Kahdesti sektioitu narttu, tämän jalostukseen käytettävien jälkeläisten osalta on tehtävä seurantaa.
  • Narttu, joka ensimmäisen pentueensa kohdalla ilman syytä ei kykene synnyttämään luonnollisesti tai huolehtimaan normaalisti jälkeläisistään.

Peruste: Kasvattajien tulisi aina kiinnittää huomiota astutusten ja synnytysten helppouteen ja jälkeläisten hoidon tasoon jalostuskoirissaan. Luonnollinen lisääntyminen on yksi rodun elinvoimaisuuden mittari ja keskiaasiankoirissa tilanne on tämän osalta hyvä. Jos tästä lipsutaan pikkuhiljaa, voi olla että tulevaisuudessa entistä suurempi osa joudutaan erilaisten syiden takia keinosiementämään tai keisarileikkaamaan.


LUONNE

Ei jalostukseen: Koira on arka, aggressiivinen tai ääniherkkä.

Harkiten jalostukseen: Jos koira on keskittymiskyvytön, äänekäs tai yliseksuaalinen, jalostuskumppaniksi on toivottavaa valita aina kumppani, jolla ei ole samoja ongelmia luonteessa tai hermorakenteessa.

Suositus: Koira on MH-kuvattu, luonnetestattu tai sen luonne on muutoin osoitettu soveltuvaksi jalostukseen.

Peruste: Jalostuskoirien hyvä luonne on kasvatuksen perusta. Keskiaasiankoirissa on kautta aikojen ollut jonkun verran haastavuutta luonteissa. Arkuus ja aggressiivisuus ovat vahvasti periytyviä ja jos näitä asioita vähätellään. Suositusten noudattaminen on erittäin tärkeää. Luonnetta kuvaavat testit ovat tärkeitä työkaluja jalostuskoirien luonteen objektiiviseen arviointiin. Näistä saa muodostettua hyödyllisiä tilastoja jalostuksen avuksi, kun koiria testataan tarpeeksi.


RODUN GENEETTISEN MONIMUOTOISUUDEN TURVAAMINEN

Urosvalinta: Nartulle ei tule käyttää samaa urosta, mitä nartulle on aiemmin käytetty. Jalostukseen ei suositella kyseisen uroksen lähisukulaista taikka urosta, jota on käytetty nartun lähisukulaiselle.

Sukusiitosaste: Yhdistelmän sukusiitosaste viidessä polvessa laskettuna ei saa ylittää 6,25 %. Sukulaisuusasteen on oltava mahdollisimman vähäinen.

Jälkeläismäärä: Nartulle suositellaan korkeintaan kolmea pentuetta.

Peruste: Kaikki kasvattajat ovat samassa veneessä monimuotoisuuden kanssa. Kaikkien on myös osallistuttava sen ylläpitoon, sillä jos joku tekee lyhytkantoisia päätöksiä jalostusvalinnoissa, joutuvat muut kasvattajat painimaan näiden päätösten kanssa jatkossa. Monimuotoisuutta ei voi jälkikäteen lisätä, vaan edellisten sukupolvien kasvattajien valinnat ovat ainoa vaihtoehto, joilla seuraavaa sukupolvea voi kasvattaa, jos monimuotoisuutta on hukattu aiemmin, ei sitä saa koskaan enää takaisin.


JÄLKELÄISNÄYTTÖ

Suositus uros: Ei enempää kuin kolme pentuetta, ei kolmatta pentuetta ennen kuin ensimmäiset Suomessa syntyneet pennut ovat yli puolitoistavuotiaita ja kaikista syntyneistä pennuista vähintään puolet on lonkkakuvattu, selkäkuvattu, kyynärkuvattu ja silmätarkastettu.

Suositus narttu: Vähintään puolet aikaisemmista pennuista on oltava lonkkakuvattu, selkäkuvattu, kyynärkuvattu ja silmätarkastettu.

Peruste: Jälkeläisnäyttö on ainoa, millä koiran jalostusarvoa voidaan mitata. Jos koiraa käytetään runsaasti jalostukseen lyhyen ajan sisällä ja se periyttääkin jotain sairautta poikkeuksellisen paljon, on vahinko jo tapahtunut, kun pentueita on jo useita.


IKÄ

Suositus: Alaikäraja astutushetkellä sekä uroksella, että nartulla on 24 kuukautta.

Lisäksi yli 6-vuotiasta ensisynnyttäjää sekä yli 8-vuotiasta narttua ei suositella jalostukseen.

Peruste: Alaikäraja astutukselle on keskiaasiankoirille erittäin tärkeää, sillä rotu on hitaasti kehittyvä niin henkisesti, kun fyysisestikin. Nartun alaikäraja suojaa sitä myös liian aikaiselta pennuttamiselta. Myös muut suositukset suojelevat narttua pennuttamisen liialliselta rasittavuudelta.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita